Hva skjer?

Er det lov å si «Jævel»?

Boka «Lappjævel» av Kathrine Nedrejord er lest og diskutert

Ja, er det det? Lov å si jævel?

Denne uka er vi sammen med 7. trinn på Vingar og Røyslimoen skoler i Lillehammer. Vi har samtalt om boka «Lappjævel» av Katrine Nedrejord, og det er ingen tvil at boka har engasjert voldsomt. Det er også sterkt å oppleve hvor reflekterte de er, og hvordan de – uten å planlegge det – trekker paralleller til egne liv og erfaringer.

Mandag møter elevene forfatteren på biblioteket – og etter en liten samtale mellom henne og de tre som skal intervjue, er det klart for Barnebokbad på biblioteket klokka 10.00

Arrangementet strømmes live, og kan sees her:

Ps: En god lærer er en som ikke gjør som rektor sier, og faktisk bryter egne «lover» for å være snill mot elevene sine.

– Eller kanskje det er et godt menneske i steden.

– Kanskje man kan være begge deler.

– Ja, kanskje.

Vi sees på biblioteket!

Jæren, høsten 2020. Et slags reisebrev.

Det er uke 46 og vi er inne i uke nummer tre av fem i Klepp kommune – i regi av DKS Rogaland. 6. trinn har lest Jo har skjedd av Kristine Rui Slettebakken, og jeg er her for å snakke med dem om det.

Det viktigste er med

Opptakten til akkurat denne uka har vært et nyhetsbilde prega av presidentvalget i USA og stadig økende smittetall i Norge. (Tenk at man kan skrive ordet «smittetall» i en liten tekst om en DKS-turné uten å spesifisere hva det er snakk om – og alle skjønner hva som menes.)

Jeg har gått tur på fem strender, besøkt fire klasser fordelt på tre skoler, lest to bøker og kansellert et arrangement. Selve barnebokbadet. Yes. Eller kanskje heller no. Forfatteren fikk ikke lov til å reise, for hun er syk. Mer enn syk nok til at en elev hadde måttet holde seg hjemme, så da skal hun også det. Og selv om det ikke er korona (det vet vi nå) er det bare en ting å si: God bedring!

En av tirsdagens strender

Klassen fikk hilse på henne via video-Chat (det var veldig stas), og jeg tror de skal greie å holde både spenning og motivasjon oppe frem til den andre luka i julekalenderen: Da kommer vi nemlig tilbake for å fullføre/ avslutte prosjektet, og de er klare, med alle sine fine spørsmål. Med mindre korona setter en stopper for det (også).

Denne gjengen er klar 2. desember
Enda en strand
En dusj på en strand
(Ikke så relevant, men pent)
Frokost for én, i stedet for to

Ringen er sluttet (på en måte)

Stillevogna på R10 ligner seg selv. Jeg sitter aleine, Mjøsa glitrer på høyresida og vi stopper om litt på Brøttum for å vente på møtende tog. Jeg leser gjennom spørsmål og tekst, forbereder meg til i morgen og gleder meg til å møte elevene. Alt er likt, men likevel overhodet ikke.

Lampa speiler seg i himmelen som speiler seg i Mjøsa. Og Lillehammer ligger der borte og later som ingen ting.

Jeg er nemlig på vei til Tysvær. Der skal jeg møte elever fra Tysværvåg barne- og ungdomsskule. I forbindelse med bLest Litteraturfestival arrangeres det et Barnebokbad i morgen, slik de har gjort de siste åra. Det er bare det at i år er det min bok de har lest og diskutert.

Tysvær bibliotek, med Lillian Rushfeldt i spissen, var aller først på ballen da vi sjøsatte Barnebokbad – og metoden bak, i 2016. Det kan du lese mer om her. Jeg har vært der et par ganger etter det, både for å holde kurs for de voksne og for å se forfattere bli intervjua av unger som har lest og jobba etter metoden.

Sist jeg var på Tysværtun var 4. mai 2017.
Vårsol, sommervær og bare tær.

Nå er jeg altså på vei tilbake, bare denne gangen som forfatter. Elevene har lest min bok! De har diskutert min bok! Jeg blir nesten svimmel. Sammen med den eminente barne- og ungdomsbibliotekaren Hege Marie Naley Paulsen, har de snakka seg gjennom teksten i anslagsvis 180 minutter etter lesingen. Det er en stund. Det er en real menge tid de har investert i den lille flisa mi.

Tynn bok

Jeg er veldig spent. Glad og kvalm. Det er grusomt og gøy. Tenk om det ikke virker? Tenk om alt jeg har trodd på – og for så vidt fortsatt tror på – viser seg å bare være tull og bortkasta tid? Tenk om …

Uansett hva så lover jeg å gjøre mitt beste. Jeg lover å lytte til det hva de sier og det de lurer på. Jeg lover å være med dem på eventuelle «hva hadde skjedd hvis»-reiser som går utafor det universet jeg har skapt. Jeg lover å lyve bitte litt – og dele masse. Hvis de vil høre, da.

Jeg burde selvsagt lovet å spille blokkfløyte også, men den har jeg glemt igjen hjemme.

Fra lanseringen av boka i 2019

Jæren, baby!

I følge eksperter, er det alltid vind på Jæren, og nesten aldri sol. I så måte kan jeg slå fast at Jæren er sykt uforutsigbart. Nesten som mellomtrinnet.

Det mest forutsigbare med mellomtrinnet er nemlig at det er 100% uforutsigbart. Det går ikke an å planlegge at «slik gjør vi det», fordi … fordi tusen ting. Den andre uka med Barnebokbad i Klepp kommune ble med andre ord helt som forventet.

For i tillegg til tre fine, utfordrende, gode, gøye og grusomme samtaler med elevene, bød Jæren på helt latterlig fint vær. Hodelufting langs Borestranda etter endt økt, ble følgelig en del av den daglige rutinen, sammen med kveldsturer langs noe som kanskje er ei slags «by-elv» i Bryne sentrum. Alt sammen helt vilt vakkert.

Forfatteren sjøl ankom torsdag kveld, og hadde fredag morgen en fin time sammen med spørsmålsambassadørene Ine Sofie, Iselin og Sofie. Gjennomgang av spørsmål, planlegging av introduksjon og avslutning, matpakke og lydprøve.

Perfekte forberedelser vil noen si, mens resten av klassen rigga scene og moppa gulv. Vi fikk låne alt vi ville av rektor, og elevene, med de designansvarlige i spissen, bar møbler og planter, planla og pynta, mens noen moppa gulv. De har en helt egen (og utrolig effektiv!) metode på Jæren – og jammen ble det fint!

Rigge, rydde, moppe.

Så fikk publikum (resten av mellomtrinnet) komme inn i aulaen og lytte til en 40 minutters samtale om Frida Freedom, om Jo (som faktisk finnes på ekte – det var litt av en overraskelse!), om inspirasjon og løgn, vennskap og uvennskap og sykt irriterende jenter med H. Det ble rett og slett innmari fint, og jeg tror både involverte elever, lærer og forfatter er enige i det.

Jentene var imponerende ambassadører for gruppa si, og utviste sjelden tilstedeværelse i rommet mellom manus og samtale. Det var gøy å se!

Sofie, Iselin og Ine Sofie i samtale med Kristine Rui Slettebakken

Tusen takk til enestående Britt (lærer); det er så fint å være vitne til et slikt kjærlig engasjement. Og det er så deilig å fordype seg sammen med noen som både har – og tar seg tid til å tåle det, og å gidde det.

Og Kristine (Rui Slettebakken)! Du var skikkelig god sammen med dem. Det var også fint å se på.

Vel blåst!

Og Jæren: Vi sees igjen i uke 46.

Bore skule – ukas kontor
Stor Aula
Kristine, Sofie, Iselin og Ine Sofie
Borestranda 14. oktober 2020
Bryne sentrum

Korona-effekter

Forrige runde var tre fine dager i klasserommet til 5c på Kleppe skule. De hadde lest ferdig, vi snakka oss gjennom både livet og leggetid, med utgangspunkt Kristine Rui Slettebakkens «Jo har skjedd» (Gyldendal 2020). Vi snakka om spørsmålsteori, om fantasi og etikk og dramaturgi, om å stjele luer og å lyve om drap.

Mye skjer i Jo har skjedd

Torsdag var intervjuerne klare, resten av trinnet var forberedt og alle gleda seg til i morgen. Forfatteren ankom Bryne etter 8 timer på et litt forsinka tog, fikk spist kveldsmat og lest gjennom manuset og gleda seg skikkelig mye hun også.

I følge regnbuen var det lykke på Kleppe

Helt til klokka 08:02 fredag morgen. Da de voksne ankom skolen og vannet var borte! Og hva nå? Selv i gamledager var det en utfordring når vannet var borte på skolen, men da kunne man i det minste kanskje få lov til å være på rådhuset eller i et annet rom av en viss størrelse, men denne fredagen var det ingen som hadde stort nok rom til at vi kunne få avvikla et Barnebokbad for femtetrinn med gjeldende smittevernregler i behold.

Heldigvis har vi fire uker på Jæren igjen, og vi får selvsagt rigga et arrangement for Kleppe skule i løpet av disse ukene, det skulle bare mangle.

Så lenge alle holder seg friske. Og ingen havner i karantene. Og vannet renner i rørene. Og hotellene er åpne. Og togene går. Og flyene går.

Og alt det.

Ninja-forfatter

Vi skal gjøre vårt beste i alle fall!