Bokbadet er eldre enn Lillehammer-OL og var opprinnelig en serie arrangement der forfattere ble intervjuet for åpen scene i regi av Bokklubben. Selve scenen var i gamle Torggata bad (Rockefeller) i Oslo, derav «bad», og hadde ellers lite med vann å gjøre. I løpet av de 25 årene som har gått, har formatet spredt om seg – og begrepet likeså. «Å bli bokbadet» er noe alle forfattere vet hva er – og publikum vet hva de kommer til.
Et Barnebokbad er i all hovedsak det samme. Den største forskjellen er at det er barn eller ungdom som intervjuer forfatteren med (ofte tekstorienterte) spørsmål de har laget selv, etter først å ha fått lest boka høyt for seg og siden samtalt om teksten fra tre ulike perpesktiver. En annen forskjell er at alle i publikum er svært kompetente, på den måten at samtlige har lest boken det samtales om fra scenen – og i tillegg har vært med på å lage spørmsålene. På de måten er også samtalen relevant for publikum.
Selve arrangementet kan være et forfatterbesøk i klasserommet eller en programpost på en litteraturfestival. Det er altså ikke størrelsen på arrangementet som er viktig – eller alderen på deltakerne, men kvaliteten på samtalen og prosessen som har foregått i forkant.
Det er Barnebokbad – metoden bak.
Les mer her.